Aký syr k akému vínu?
Vybrať vhodné víno k syru nie je vôbec jednoduché a to aj cez to , alebo možno práve kvôli tomu , že víno a syr stoja vedľa seba na stole už od čias Rímskej ríše . Zušľachťujú až do dnešných dní a stále môžu stáť rovnocenne bok po boku , ako osvedčená dvojica spôsobujúce neuveriteľný chuťový zážitok . Cieľom je zvoliť víno , tak aby dopĺňalo chuť syra - syr ani víno nesmie toho druhého do páru " prebiť " .
Červené vína výborne ladia s bielou plesňou a vďaka širokej ponuke na trhu , dovoľujú vyskúšať celú paletu kombinácií . Najznámejším syrom s bielou plesňo u nás je Hermelín či Camembert . Za skúšku rozhodne stoja aj syry holandského typu ako je Ementál .
Biele vína rozhodne k syrom vyzretým , kde vynikne vďaka vyššej kyslosti bieleho vína delikátna aróma a smotanová vláčnosť zrejúcich syrov . Nejlepšie sa k vyzretým syrom hodia vína z odrôd Chardonnay , Tramín , Rulandské šedé , Veltlínske zelené či Müller - Thurgau .