Aká je správna teplota?
Asi každý vie , že teplota vína veľmi dramaticky ovplyvňuje jeho výslednú chuť . Pozrieme sa teda podrobnejšie, prečo je tomu tak .
V povedomí väčšiny ľudí je , že sa víno podáva pri izbovej teplote . To je čiastočne pravda , avšak izbovou teplotou sa rozumie teplota 16-18 ° C ! Kysličník uhličitý mení svoj tlak v závislosti na teplote . Pri vyšších teplotách je cítiť istá perlivosť , pri nízkych nemusí byť vôbec poznať . Kyslosť u vína je vnímaná intenzívnejšie s klesajúcou teplotou . Pozor treba dbať tiež na obsiahnutý alkohol . Alkohol sa s pribúdajúcou teplotou odparuje stále intenzívnejšie . Už pri teplote nad 20 ° C sa stáva dominantnou . Nesmieme zabudnúť ani na horkosť / slanosť nápoja . Intenzita horké a slané chuťou sa zvyšuje s klesajúcou teplotou . Na záver triesloviny , ktoré hrajú veľkú úlohu hlavne v červených vínach . Triesloviny majú pri teplote nad 22 ° C ostrý , pálivý charakter . Pod 12 ° C sa naopak stávajú nepríjemne výraznými a tvrdými .
Víno odporúčame predchladiť o 2 ° C nižšie , ako plánujeme podávať . Víno sa rýchlo ohreje po naliatí do pohára práve zhruba o 2 ° C. Ďalšou možnosťou je predchladiť pohára , ale to býva nepraktické .
Platia základné pravidlá , že šumivé vína sa podávajú pri teplote 6 až 8 ° C , biele vína pri teplote 10 až 12 ° C a červená pri teplote 16 až 19 ° C. Vhodná teplota vína býva uvedená priamo na víne . Ak je iná , než tu uvedená , potom sa riaďte teplotou uvedenú na etikete .